AA STUDIER


Sponsorns liknelse


Skrivarvänlig version


En AA-medlem slutade plötsligt att gå på AA-möten. Efter ett par veckor beslutade hennes Sponsor för att besöka henne. Det var en kulen kväll och Sponsorn fann sin protégé hemma ensam, sittandes framför en flammande brasa.


Hon anade orsaken till Sponsorns besök, välkomnade henne, visade in henne till en stor fåtölj framför den öppna brasan och väntade. Hennes Sponsor satte sig till rätta, men sa ingenting.


I den gravlika tystnaden betraktade hon lågornas rörelser runt de brinnande vedträna. Efter några minuter, tog Sponsorn eldgaffeln och försiktigt plockade upp ett kraftigt glödande kol och la det på ena sidan av brasan, helt allena. Sedan lutade hon sig tillbaka i fåtöljen, fortfarande tyst.


Protégén såg allt detta i tyst fascination, det ensamma glödande kolet falnade, det flammande till och slocknade. Snart var den kall och död som ett dörrhandtag.


Inte ett ord hade blivit sagt sedan välkomsthälsningen. Just innan Sponsorn var redo att gå, plockade hon upp det kalla och döda kolet och la tillbaka det i mitten av elden. Genast började det att glöda igen med samma ljus och värme som de brinnande kolen omkring det.


Protégén sa, när Sponsorn gick mot dörren för att gå, "Tack så mycket för ditt besök och tack speciellt för den flammande moralpredikan. Vi ses imorgon på mötet."