AA STUDIER


Hur man hjälper en nykomling bäst?


Skrivarvänlig version


Hur man hjälper en nykomling bäst?

Ja inte är det genom att dela med sig om skilsmässor, sjuka katter o dyl. på mötena. Det är AA:s budskap om ett andligt uppvaknande som ska förmedlas till nykomling, så att han eller hon kan leva nyktert och lyckligt, resten av sina liv.


Hur gör man då?

Vi läser Hur det fungerar på varje möte, så egentligen bör det inte råda några oklarheter om hur man gör och i slutet på elfte kapitlet i Stora Boken En vision för dig, står det: Men självklart kan du inte föra vidare något du inte har. Alltså hur gör jag? Först måste jag ha villigheten, utan den går det inte. Skaffa dig en sponsor, dock inte en sk. "coffee-sponsor" (en som snackar om allt mellan himmel och jord, utom om programmet, dvs. de tolv stegen), utan en sponsor som själv har fått ett andligt uppvaknande, som en följd av de elva föregående stegen. En sponsor som kan vägleda dig genom stegen, så att du får kontakt med Gud/Högre Makt sådan du uppfattar Honom. För utan Guds hjälp är vi kastade åt råttorna, om vi är riktiga alkoholister, för troligvis kan ingen mänsklig kraft hjälpa oss att återfå vårt förstånd.


Floskler

För att hjälpa nykomlingen måste jag bl.a. veta hur sjukdomen alkoholism fungerar, (de fysiska och mentala delarna, läs: Läkarens åsikt). Hur vet jag annars hur jag kan hjälpa? Floskler som behandlingshemmen lär oss t.ex. att vi alltid kommer att vara tillfrisknande angående alkoholismen är skitsnack (läs: titelsidan i Stora Boken "Historien om hur tusentals män och kvinnor har tillfrisknat från alkoholism"), alltså när du fått ett andligt uppvaknande, som en följd av stegarbetet, så har du tillfrisknat från alkoholismen. Gud har tagit bort besattheten och därigenom återgett oss vårt förstånd angående alkoholen. Hur häftigt är inte detta? Se upp med triggers (alkoholismen beror inte på yttre omständigheter), 90 möten på 90 dagar (var i Stora Boken står det?), vi tillfrisknar som en följd av stegarbetet, inte antalet möten. Listan kan göras lång, tyvärr. Vad göra? Skala av alla floskler (min dag, min terapeut sa, jag tycker, etc.) Läs Stora Boken, gör som det står i den, läs även Traditionerna, gör som din sponser säger till dig och sist men inte minst, be till Gud och meditera dagligen.


5:e Traditionen

Någon som gnisslar tänderna vid det här laget? Om ingen vill göra vad som krävs (göra stegen), så är det är ok ända tills det kommer en nykomling som verkligen behöver hjälp. Med sk. "goda råd" att "kom tillbaka, det fungerar", "gå på 90 möten på 90 dagar", "gör det enkelt", etc. är återigen bara floskler. När alla på mötet hävdar att nykomlingen är den viktigaste personen på mötet, så är det märkligt att ingen tar notis honom/henne, för det är viktigare att prata om min skilsmässa eller min sjuka katt, tala om arrogans. Nykomlingen fattar naturligtvis ingenting av hur han eller hon kan bli hjälpt ifrån sitt fruktansvärda tillstånd av desperation och ångest, hur kan Sveas skilsmässa eller Kalles sjuka katt, hjälpa nykomlingen, helt otroligt vansinnigt. Det är förenat med livsfara för nykomlingen (sjukdomen alkoholism är dödlig) som går på ett sådant möte och som går därifrån med tanken att där fanns ingen hjälp (hopplösheten är ett faktum och förmodligen döden också). Vem har rätt att sitta och snacka om vad som helst, mellan himmel och jord, på ett AA-möte? Det finns 23 timmar på dygnet att prata om de andra sakerna, varför inte prata om det som kan rädda livet på nykomlingen, dvs berätta hur man blir en tillfrisknad alkoholist, på ett AA-möte? Och tro mig, det är ingen som är intresserad av att höra gnäll och tjafs om skilsmässor och/eller sjuka katter etc.


Lycklig, glad och fri

Varför inte göra det som det som Bill och Dr. Bob och de andra i AA:s begynnelse gjorde, de gjorde vad som krävdes för att hålla sig själva nyktra genom att hjälpa andra att uppnå nykterhet. Gör stegen med en sponsor, hela instruktionen om hur man gör står i Stora Boken (inte i 12/12) och du kommer att få ett liv som du inte kunde drömma om att få och du blir lycklig, glad och fri.


Christer B