AA STUDIER


Tacksamhet – Vad är det?


Skrivarvänlig version


"Tacksamhet" - ordet som verkar vara ämnet på många "diskussionsmöten". Men hur många som hävdar de är "Tacksamma" på dessa möten, förstår innebörden av detta så ofta använda ord? En av mina vänner verkar ha definierat det riktigt, när han gjorde detta uttalandet, "Jag bryr mig inte om vad du tänker eller hur du känner, när du säger att du är "tacksam". Säg mig bara vad det är du gör för att visa Gud hur mycket du uppskattar vad Han har gjort och gör för dig".


Bill Wilson skrev i ett brev 1959:


"Tacksamhet bör riktas framåt, istället för bakåt. Med andra ord, om du fortfarande för
budskapet till andra, så gör du det bästa möjliga att återbetala den hjälp du har fått".


(Som Bill Ser Det - sid. 29)


"Tacksamhet" är alltså mer än en attityd, som det så ofta är hört på våra möten. "Tacksamhet" är HANDLING!!! Det är att leta upp (AA, sid. 84), går vi till (AA, sid. 86), försökte vi föra detta budskap vidare till andra alkoholister! (AA, sid. 52 & 78).


Det första exemplet vi har av "Tacksamhet" i den tidiga historien, är Ebbys ansträngning för att hjälpa Bill Wilson. Ebby, två månader nykter, hade hört att Bill hade allvarliga problem med sitt drickande. Det första han var tvungen att göra, var att ta reda på var Bill fanns, ta tunnelbanan och åka hem till Bill med en enda tanke, "Kan jag hjälpa min gamle vän?". Ebby "letade upp", "åkte till" och "försökte föra" hans budskap om hopp till en lidande alkoholist.


Det andra exemplet vi får av "Tacksamhet" är Bills desperata letande efter en alkoholist som han kanske kunde föra sitt budskap till på kvällen den 11 maj, 1935. Det är sant, hans motiv var ganska själviskt. Under de fem föregående månaderna hade han hållit sig nykter endast genom att leta upp och försöka föra hans budskap om hopp till allvarliga drinkare i New York. Den enda framgången han hade haft var att han, han själv, hade förblivit nykter. Han visste att hans enda hopp på den där mest bedrövliga dagen, vara att leta upp en allvarligt lidande drinkare, som han kunde berätta sin historia för. Så han bestämde sig för att "leta upp", "åka till" och "försöka föra hans budskap om hopp" till en problemdrinkare. Det tog ett telefonsamtal till en lokal präst plus elva telefonsamtal till, för att komma till en dam som sa, "Ja, jag känner till en problemdrinkare. Var vänlig och kom om en stund medan jag kontaktar honom". Bills själviska motiv blev till ett osjälviskt motiv, när han slutligen fann en man som faktiskt ville lära sig hur man lever nyktert. För att hjälpa till att försäkra hans nyfunna väns nykterhet och att försäkra sin egen nykterhet, så stannade Bill mycket villigt i Akron framtill hösten 1935. Slutresultatet blev att en mirakulös Lösning för alkoholism blev en realitet; Anonyma Alkoholister.


Sedan den tiden har det bokstavligen skett tusentals och åter tusentals liknande demonstrationer av "Tacksamhet" inom Anonyma Alkoholisters Gemenskap. En av mina sådana favorit historier är den om en mycket kär vän som gick bort med nästan 31 år av Stora Boken nykterhet. Hans namn var Jack F. Jack nyktrade till den 11 februari, 1961 i Texarkana, Texas. Han hade bara varit nykter några veckor när han en dag stannade vid Klubben och där var hans sponsor drickandes kaffe. Hans sponsor sa, "God morgon Jack. Hur är läget?" Jack sa, "Inte så bra. Min jävla bil läcker olja". Hans sponsor sa, "Ok Jack, det finns verkstäder längs hela huvudgatan". Jack hämtade en kopp kaffe och kom tillbaka där hans sponsor satt och sa, "Det låter som om du är lite sur på mig". Hans sponsor sa, "Ja det är jag, din otacksamma skit. Du dök upp här för några veckor sedan med några tior på fickan. Du hade inget jobb. Du hade ingen bil. Din fru släppte inte in dig i huset. Idag har du ett jobb, du har en bil, du har pengar på fickan och din fru har släppt in dig i sovrummet igen och du gnäller om en bil du inte förtjänar, som läcker olja. Gå och sätt dig där borta och gör en lista på dina välsignelser. Och sedan lyfter du på arslet och letar upp en sjuk alkoholist och berättar för honom vad Gud har gjort för dig, det som du inte har kunnat göra för dig själv". Jack lärde sig läxan ordentligt. Åtta år senare, efter att ha flyttat till Dallas, grävde han och några andra "Tacksamma" medlemmar från den gamla gruppen "Town North Group", i sina plånböcker och fick fram tillräcklig med pengar för att starta "The 24 Hour Club", en tillflykt för lidande alkoholister.


En annan av mina favorit historier är den om Bob W. Bob är en legend i vår del av landet, tack vare det stora antalet alkoholister som blev sponsrade in i nykterheten av denne man. Bob var nära döden på hans föräldrars ranch i "West Texas". En nykter och "Tacksam" medlem av Anonyma Alkoholister, som levde i "the Panhandle of Texas", fick höra om Bobs besvärliga situation av Bobs bror. När han frågade var Bob befann sig, visade det sig vara en resa på 55 mil, enkel resa. Han hämtade upp ett par av hans "Tacksamma" protegér och körde iväg de 55 milen, oinbjuden. Bob var så sjuk att han knappt var medveten att dessa män hade kommit för att träffa honom, objudna. Tre dagar senare återvände dessa män hem och Bob White var på väg till sitt tillfrisknande. De var inte tillfrågade men de körde 110 mil och investerade 3 dagar för att försöka föra ett budskap vidare; "Vi har fått ett andligt uppvaknande som ett resultat av Anonyma Alkoholisters Tolv Steg". Det är "Tacksamhet"!!!


Wesley Parish, en annan legend tack vare det stora antalet alkoholister som funnit nykterhet som ett resultat av hans "Tacksamhet", klargör skillnaden mellan att vara "Tacksam" (eng. "Thankful") och att vara "Tacksam" (eng. "Grateful"). Hans säger att när vi är "Tacksamma" (eng. "Thankful") är det tillräckligt att säga "Tack". Men om vi gör anspråk på att vara "Tacksamma" (eng. "Grateful"), så har vi spenderat en del av vår lediga tid till att leta efter lidande alkoholister, så att vi kanske har fått möjligheten att föra vidare till dem, vad som har så frikostigt givits oss. Det är bara genom att ge som vi kanske får eller som min andra Sponsor skulle säga, "Ge är att leva, använda är att förlora och ljuga är att dö". Det verkar klarlägga varför vi lär oss att leva med de Tolv Stegen, "Vårt verkliga syfte är att förberedda oss själva för att vara till största möjliga nytta för Gud och människorna omkring oss". (AA, sid. 67)


Så det verkar vara så att de flesta människorna som gör anspråk på att vara "Tacksamma" (eng. "Grateful") är i själva verket bara "Tacksamma" (eng. "Thankful"). Så om du är "Tacksam" (eng. "Grateful"), vad har du gjort för att förtjäna denna dag av livet och nykterhet?


FÖR DET VIDARE!!!